Ekman-enkäten: Jannike Åhlund

Som folk är mest (1944) / Studio S Entertainment
Som folk är mest (1944) / Studio S Entertainment 

Vilken är din favoritfilm med Hasse Ekman – och varför?

Flicka och hyacinter är det självklara svaret. Därför säger jag Banketten, därför att den har mycket av det bästa med Hasse Ekman: intressanta karaktärer, spännande intrig (Marika Stiernstedts, spetsad med Ekmansk självbiografi), Hasse Ekman själv, humor & allvar och ett sällan sviktande regihandlag.

Vilken Hasse Ekman-film skulle du helst vilja se – eller se om?

Som folk är mest. För att jag inte sett den, för att den verkar så udda i Ekmans filmografi, för att se Stig Järrel som Hitler (1944!) och för att den finns tillgänglig på dvd! (Tack Studio S-hjälten Stefan Nyhlén!)

Vilket utmärkande bidrag tycker du att Hasse Ekman har gjort till den svenska filmhistorien? Och är han ett bortglömt geni eller har han fått ett rättvist erkännande?

Hasse Ekman hamnade förvisso i skuggan av Ingmar Bergman och betraktades därför orättvist som en fäsör. Bergman och Ekman: två otroligt produktiva regissörer verksamma under ungefär samma period – men med olika kynnen och preferenser. Bortglömt geni är att ta i, on both accounts!


Jannike Åhlund är filmkritiker och arbetar för närvarande med projektet Nordic women in film. Har bland annat gjort filmen Möte med Hasse (1993).

I Ekman-enkäten får en rad filmprofiler ge sin syn på hundraåringen Hasse Ekman.